Čechoslováci na Ukrajině a bolševici

Díl I.

V ruské říši se před vypuknutím 1. světové války nacházela po USA druhá nejpočetnější krajanská komunita. Podle odhadů se mohlo jednat až o 100.000 osob českého původu, z nichž značná část nalezla svůj nový domov na území dnešní Ukrajiny. V předválečném období však místní Češi nepředstavovali vnitřně soudržné společenství. Žili rozptýleně v několika venkovských enklávách a dále v řadě městských aglomerací. Nejznámější a nejpočetnější česká diaspora se nacházela na Volyni, z měst se především jednalo o Kyjev, Petrohrad a Moskvu. Češi ovšem žili rozptýleně i na řadě dalších míst tehdejší ruské říše. Kromě zemědělců, drobných řemeslníků a obchodníků působila v předválečném období v jihoukrajinské a jihoruské oblasti řada českých podnikatelů. Z větší části se jednalo o vlastníky či zaměstnance nejrůznějších provozoven v oblasti služeb, o majitele hotelů, hostinců, pivovarů, kin apod.[1]

Dobová fotografie Oděsy

Význam podílu krajanů pro vznik Československé republiky je známý a obecně uznávaný. V širším povědomí však panuje představa, že to byli především krajané žijící na Západě, zejména v USA a ve Francii, kteří se zasloužili o vznik novodobého československého státu. Ovšem také krajané na Východě nehodlali stát stranou procesu obnovování české státnosti. V jednom okamžiku historického vývoje dokonce navrhovali vlastní variantu pro realizaci projektu obnovy českého státu. Podobně jako na Západě, tak také východní krajanské komunity pociťovali silné sepjetí s „vlastí předků“ a byly připraveny – a to i za cenu značného strádání – napomoci prosazení tohoto politického cíle.

Pro místní krajanský život bylo charakteristické, že před rokem 1914 krajané pěstovali užší kontakty pouze v rámci svých lokálních organizací působících v několika krajanských centrech. Mezi jednotlivými regiony však neexistovaly vzájemné formalizované vazby. Tento stav výrazně změnila nová situace, která byla vyvolaná vypuknutím první světové války, v jejímž důsledku přijala petrohradská vláda řadu zvláštních zákonů, jejichž cílem byla likvidace podniků poddaných a rodáků z ‚nepřátelských států‘. Tato represivních opatření byla mnohdy spojena s konfiskací majetku původních vlastníků a kromě občanů Turecka a Německa šlo i o osoby s rakousko-uherským občanstvím. Češi a Slováci sice měli být – obdobně jako ostatní zahraniční Slované – vyňati z působnosti těchto opatření, v praxi se jich ovšem řada restriktivních válečných ustanovení taktéž týkala. Čeští podnikatelé tak na počátku válečných let utrpěli první vážnou ránu, kterou měly později následovat další, ještě tragičtější. „Češi se museli hodně snažit“, jak poznamenává historik Andrej N. Pticyn, aby ochránili sebe a své podniky před válečnou legislativou, což se dělo především prokázáním „slovanského původu“.[2]

Relativně spolehlivý způsob, jak se vyhnout pronásledování a jak adekvátně zdůraznit svoji loajalitu, spočíval v podání žádosti o ruské občanství. Čechům a Slovákům – jakožto osobám slovanského původu – bylo občanství udělováno ve zrychleném a zjednodušeném řízení. Většina českých a slovenských podnikatelů, neučinili-li tak ovšem již dříve, změnila svoji státní příslušnost na přelomu let 1914 a 1915.[3] V městských centrech s početnějším zastoupením českého obyvatelstva zároveň docházelo ke krajanským „manifestačním shromážděním“. Smyslem těchto akcí bylo demonstrovat oddanost k nové vlasti a zároveň přizpůsobit český menšinový život nastalé situaci. Bylo třeba jednat rozhodně a rychle. Kupříkladu z jihoukrajinské Oděsy byly – jak informoval místní deník „Oděské novosti“ – organizovány první deportace za „nespolehlivé“ považovaných osob do východních gubernií říše již v srpnu 1914.[4] V této situaci se představitelé kyjevských Čechů, tehdy nejpočetnější městské české komunity na území dnešní Ukrajiny (ale i celé tehdejší Ruské říše), rozhodli vyslat počátkem srpna 1914 k carovi deputaci se žádostí o založení vojenské jednotky, která by byla složena z českých krajanů a včleněna do carské armády.[5] Souběžně byl zahájen proces sjednocování českých menšinových spolků, který vyvrcholil na jaře 1915 vznikem střešní organizace nazvané Svaz česko-slovenských spolků na Rusi.

Tento Svaz si, vedle obecné péče o krajanské záležitosti a šíření znalostí o českém národě u většinové populace, kladl za cíl péči o české zajatce, kteří byli v této době již hromadně internováni v ruských zajateckých táborech. Další poslání této organizace spočívalo v politické práci směřující k ideovému sjednocení celé české komunity v Rusku, která v tomto období sestávala ze třech hlavních složek. Jednak z krajanů, žijících zde již v předválečném období (jednalo se jak o ruské tak i rakouské státní příslušníky), dále z vojáků z dobrovolnických oddílů[6] a konečně třetí složku představovali zajatci rakousko-uherské armády české národnosti. Hlavní politický cíl, o který mělo být usilováno, spočíval ve vytvoření českého dobrovolnického vojska[7]. Mezi představiteli zmiňovaných skupin a navíc i mezi nejpočetnějšími krajanskými komunitami jako takovými docházelo však k častým ideovým i osobním sporům. Nejvyhrocenější vztahy panovaly mezi skupinou zastupující krajany z Petrohradu a z Kyjeva, jistou roli v mocenských rozepřích hrála i skupina moskevská. Pro další vývoj událostí je příznačné, že nejpozději koncem roku 1916 získali rozhodující vliv na činnost menšinových organizací představitelé odbojové složky krajanské komunity, v níž převládali dřívější zajatci.

Spory v československém hnutí na Rusi vyvrcholily v pokusu založit proti dosavadnímu pařížskému ústředí zahraničního odboje jeho nové centrum v Petrohradě s odlišnou koncepcí ve směřování odbojové činnosti.[8] Další vývoj formování krajanské organizační struktury ovšem výrazně ovlivnila politická situace v Rusku, zejména převrat z února roku 1917 a později bolševická revoluce. Aniž by bylo třeba podrobněji zmiňovat veškeré peripetie soupeření mezi různými krajanskými názorovými proudy, lze se omezit na konstatování, že spor byl veden ohledně finální orientace odbojových aktivit. Jednotlivá krajanská uskupení v Rusku se totiž lišila v názoru na způsob vedení a konečného zacílení čs. zahraniční akce. Na jedné straně stáli stoupenci prozápadní koncepce pařížské Československé národní rady, v jejímž čele stál T.G. Masaryk, na druhé rusofilsky orientovaní přívrženci Josefa Düricha.

Bývalý poslanec Říšské rady ve Vídni Josef Dürich byl přesvědčen, že „ruská vláda nepřipustí, aby naše hnutí v Rusku podléhalo nějaké organisaci zahraniční“, čímž byla myšlena pařížská Národní rada.[9] Tato organizace byla podle Düricha podezřelá „z anglofilství a vůbec protiruského západnictví“. Masaryk byl předrevolučním ruským ministerstvem zahraničí dokonce označen „za odpůrce současného Ruska“ a navíc, jakožto „vůdce nejmenší politické strany doma“,[10] mu bylo i mnohými krajany odpíráno „právo mluvit jménem (celého) národa.“[11] Stoupenci proruské orientace mezi krajany si u carského ministerstva zahraničí stěžovali na netolerantní způsob jednání Svazu česko-slovenských spolků na Rusi, který měl spočívat ve skutečnosti, že na druhém kongresu zmiňovaného Svazu roku 1916 údajně nebylo dovoleno vystoupit zástupcům rusofilské orientace.[12]

Z důvodu domnělé „úplné podřízenosti Svazu vedení Masarykovi, známého protiruskými tendencemi“, bylo v lednu 1917 přistoupeno k založení silně prorusky orientované a ruskými orgány zpočátku podporované „Národní rady československé na Rusi.“[13] Jejím orgánem se stal obnovený krajanský týdeník „Čechoslovan“[14] a programovým cílem bylo prohlášeno sjednocení československého hnutí v Rusku.[15] Do čela této „všeslovanské“ frakce mezi krajany se postavil právě bývalý poslanec Dürich, jehož příjezd do Ruska byl ruskými oficiálními místy využit k tomu, aby se pod jeho vedením dosáhlo sjednocení a jistě i ideového usměrnění rozhádaných českých spolků. Je jistým paradoxem, že Dürich přijel v červenci 1916 do Ruska jako vyslanec pařížské Národní rady[16] a zároveň byl vnímán i jako představitel „nacionálních stran“, jejichž stoupenci uvažovali o budoucím českém státě v kontextu carské říše, jako o království, v jehož čele by stanul ruský panovník. České království mělo, podle těchto úvah, tvořit s Ruskem jeden státoprávní útvar se společným vojskem, celními hranicemi a diplomacií. V domácím odboji byl nejznámějším a nejvlivnějším stoupencem této koncepce Karel Kramář.

Karel Kramář

Určující, protože nejpočetnější a politicky nejvlivnější, složkou v českých krajanských organizacích se však nejpozději na počátku roku 1917 stali představitelé dobrovolnických útvarů, kteří byli zcela loajální k Masarykově skupině. V únoru 1917 se v ruském zajetí nacházelo již přibližně 250 tisíc českých (a v menší míře slovenských) zajatců, z nichž podle různých odhadů následně vstoupilo do československých legií 40 až 50 tisíc, tedy asi každý pátý.[17] Formálně byla jejich vedoucí pozice v rámci krajanského hnutí potvrzena v květnu 1917 na třetím sjezdu Svazu česko-slovenských spolků na Rusi, který znamenal naprosté vítězství prozápadně orientované složky mezi krajany. Institucionálně se tento vývoj odrazil v založení „Odbočky Národní rady pro Rusko“, organizace již výhradně uznávající vůdčí postavení T. G. Masaryka. Vedení této nové ústřední organizace, která si nárokovala být jedinou představitelkou československého zahraničního hnutí v Rusku, se zcela zmocnili představitelé „válečné emigrace“. Svazu česko-slovenských spolků na Rusi byla do budoucna přenechána pouze „péče o zájmy krajanů na Rusi usedlých.“[18] V návaznosti na tento vývoj přijíždí Masaryk v polovině května do Ruska, aby se osobně ujal organizace krajanských aktivit, zejména organizace československého vojska, jíž ruské porevoluční orgány již nekladly žádné překážky.

Odkazy na zdroje

[1] Птицын Андрей Николаевич: 2014, Чешские и словацкие предприниматели на юге России в годы Первой мировой войны, In: Социальные последствия войн и конфликтов ХХ века: историческая память. Сборник научных статей, М.-СПб, s. 52.

[2] Tamtéž.

[3] Птицын Андрей Николаевич: 2014, Чешские и словацкие предприниматели на юге России в годы Первой мировой войны, In: Социальные последствия войн и конфликтов ХХ века: историческая память. Сборник научных статей, М.-СПб, s. 53.

[4] Малахов Валерий Павлович/Степаненко Борис Александрович: 2004, Одесса 1900-1920. Люди… События… Факты…, Одесса, s. 203.

[5] Pichlík Karel: 1991, Bez legend. Zahraniční odboj 1914-1918 (zápas o československý program), Praha, s. 44.

[8] Pichlík Karel: 1991, Bez legend. Zahraniční odboj 1914-1918 (zápas o československý program), Praha, s. 196.

[9] Kudela Josef: 1923, Šest let boje za svobodu. Stručný přehled čs. Revolučního hnutí v Rusku, Brno, s. 13.

[11] Kudela Josef: 1923, Šest let boje za svobodu. Stručný přehled čs. Revolučního hnutí v Rusku, Brno, s. 13.

[12] Ведерников Михаил В.: 2016, Участие мид в организации чешско-словацкой акции на территории России в середине 1916 – начале 1917 гг., In: Вестник Московского университета. Серия 8: История, č. 4. s. 68.

[13] Tamtéž.

[15] Pichlík Karel: 1991, Bez legend. Zahraniční odboj 1914-1918 (zápas o československý program), Praha, s. 203.

[17] Ненашева Зоя С.: 2014, Социально-политические аспекты развития национального движения чехов и словаков в России и проблема освобождения военнопленных (сентябрь 1914 – февраль 1917 г.), In: Серапионова Е.П. (ed.), Социальные последствия войн и конфликтов ХХ века: историческая память. Сборник научных статей, Москва/ Санкт-Петербург, s. 45.

[18] Kudela Josef: 1927, Československý revoluční sjezd v Rusku, Brno, s. 4.

Poznámky k textu

[6] Již roku 1915 počali mnozí čeští zajatci vstupovat do Srbské dobrovolnické divize, která byla formována v Oděse ze zajatců jihoslovanského původu. V srbském dobrovolnickém sboru působilo v době jeho největšího rozmachu 800 až 1000 Čechů (Čermák 1921: 10)

[7] Organizování „českého vojska“ se nejprve ujala „Rada Čechů v Rusku“, což byla prvotní ústřední organizace krajanských spolků na Rusi. Ta byla ovšem záhy, v první polovině března 1915, transformována ve zmiňovaný Svaz (Kudela 1927: 3).

[10] Jednalo se o Českou stranu pokrokovou.

[14] Tento týdeník, vycházející s podtitulem „Vše pro českou větev na Rusi“, byl založen roku 1911. Jeho cílem bylo informovat o českém menšinovém dění, koncem roku 1914 přestal vycházet, obnoven byl na jaře 1916.

[16] Později byl z Rady vyloučen.

Seznam literatury

Kudela Josef: 1923, Šest let boje za svobodu. Stručný přehled čs. Revolučního hnutí v Rusku, Brno.

Kudela Josef: 1927, Československý revoluční sjezd v Rusku, Brno.

Pichlík Karel: 1991, Bez legend. Zahraniční odboj 1914-1918 (zápas o československý program), Praha.

Ведерников Михаил В.: 2016, Участие мид в организации чешско-словацкой акции на территории России в середине 1916 – начале 1917 гг., In: Вестник Московского университета. Серия 8: История, č. 4. s. 60-73.

Малахов Валерий Павлович/Степаненко Борис Александрович: 2004, Одесса 1900-1920. Люди… События… Факты…, Одесса.

Ненашева Зоя С.: 2014, Социально-политические аспекты развития национального движения чехов и словаков в России и проблема освобождения военнопленных (сентябрь 1914 – февраль 1917 г.), In: Серапионова Е.П. (ed.), Социальные последствия войн и конфликтов ХХ века: историческая память. Сборник научных статей, Москва/ Санкт-Петербург, s. 32-48.

Птицын Андрей Николаевич: 2014, Чешские и словацкие предприниматели на юге России в годы Первой мировой войны, In: Социальные последствия войн и конфликтов ХХ века: историческая память. Сборник научных статей, М.-СПб, s. 49-58.

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vedoucí katedry Antropologie na Filozofické fakultě Západočeské Univerzity v Plzni

Téma článku

Link2Ukraine

Link2Ukraine je nezávislým zdrojem analýz, zpráv a expertních vyjádření, jejichž autory jsou akademici, vědci, experti a profesionální novináři. Nezávislí experti sdílejí na naší platformě své znalosti a poznatky o Ukrajině, což je důležité a potřebné především v době, kdy je veřejnost zahlcována přívalem fakenews a spoustou nevěrohodných zpráv. Původ námi publikovaných informací je vždy jasně specifikován.

© Všechna práva vyhrazena, Link2Ukraine