Ukrainian children in Czech schools: most of them are educated with Czech peers [CZ]

Tens of thousands of Ukrainian children who fled the war are currently being educated in the Czech Republic. The Czech education system had to respond and create a long-term education system for them. Most of the children are currently enrolled in Cz...

Ukrajinské děti v českých školách: většina z nich se vzdělává s českými vrstevníky

České školství se se začátkem nového školního roku potýkalo s velkou výzvou – jak zajistit vzdělávání pro více než 60 tisíc[1] ukrajinských dětí. Po začátku válečného konfliktu na Ukrajině, kdy do Česka přišla největší vlna uprchlíků, byli příchozí umisťováni do takzvaných adaptačních skupin, které sloužily spíše jako dočasné řešení. Děti si v nich osvojovaly základy českého jazyka, setkávaly se s dalšími ukrajinskými vrstevníky, vyrovnávaly se s psychicky náročnou životní situací. Po několika měsících bylo ale jasné, že válka jen tak neskončí, a bylo tedy potřeba vymyslet trvalejší způsob, jak by se vzdělávaly.

Původní a preferovanou myšlenkou bylo přerozdělování dětí do základních škol v regionech, kde uprchlíci žijí. To je nejlevnější a zároveň nejefektivnější způsob, jak napomoci dětem k integraci do nového prostředí. Některé školy měly z přílivu ukrajinských uprchlíků obavu, a to zejména kvůli nedostatku pedagogů a asistentů, kteří v Česku dlouhodobě chybí. Organizace Člověk v tísni společně se sociálními geografy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy zmapovali reálné volné kapacity spolu s těmi, které nabídli ředitelé základních škol.[2] K podobným číslům volných kapacit došlo také šetření Ministerstva školství.[3] Taková byla situace v květnu minulého roku. Nakonec se velký počet dětí do českých škol dostat podařilo. Z výzkumu společnosti PAQ Research vyplývá, že zatímco od června minulého roku, kdy do škol chodila sotva polovina ukrajinských dětí, k přelomu letošního roku to bylo již 90 %.[4]

Některá města však na omezenou kapacitu svých škol přeci jen narazila. Například v Kolíně byli nuceni poradit si jinak, vytvořili pro ně zcela novou základní školu pouze pro ukrajinské děti s ukrajinskými učiteli a se specifickými osnovami. Většina učitelek jsou stejně jako jejich žáci uprchlice před válkou nebo příslušnice ukrajinské menšiny, která zde žije dlouhodobě. Výuka probíhá v ukrajinštině, samozřejmostí je ale i výuka češtiny s českými rodilými mluvčími. Prostory pro novou ukrajinskou školu našlo město v budovách dvou středních škol, které se dlouhodobě nevyužívaly. Škola je tedy rozdělena na 1. a 2. stupeň, oba stupně zároveň spolupracují s ostatními základními školami, pořádají společně například sportovní dny nebo jiné akce, kde se mohou děti setkávat.

Vysoký počet ukrajinských uprchlíků v Kolíně není náhodou. U města se totiž nachází druhý největší automobilový závod v Česku, který je velkým zaměstnavatelem místních i příchozích z Ukrajiny. Podobná situace je například i v Mladé Boleslavi, kde se rozhodli řešit nedostačující kapacity základních škol stejným způsobem – tedy zřízením nové základní školy[5].

téměř 70 %

ukrajinských středních škol organizuje online výuku

Zcela jinou situaci však řeší žáci ve středoškolském věku, kteří by podle českého modelu školství měli navštěvovat střední školy. Jedná se o skupinu lidí ve věku 16 až 18 let, kteří v Česku povinnou docházku již nemají, jsou však peněžně a právně nesamostatní. Velké množství z nich pokračuje v online vzdělávání, ke kterému se po začátku války uchýlilo velké množství škol. Podle dat z PAQ Research by jich mělo být téměř 70 %.[6] Pro ukrajinské uprchlíky existuje i možnost nastoupit na jakoukoli českou střední školu, pokud úspěšně složí přijímací zkoušky. Zkoušku z českého jazyka lze nahradit rozhovorem v českém, anglickém nebo ukrajinském jazyce.[7] I tak středoškoláci patří mezi jednu z nejohroženějších skupin, která sem z Ukrajiny přichází. Vlivem situace mohou být totiž nuceni k předčasnému ukončení studia, ať už kvůli složité ekonomické situaci v rodině nebo třeba i právě kvůli neznalosti češtiny. Organizace Člověk v tísni proto zřídila podpůrný stipendijní program.[8]

V současnosti mají příchozí děti z Ukrajiny 90 dní na to, aby se přizpůsobily novému prostředí, pak se pro ně školní docházka v Česku stává povinnou. Do té doby mohou i nadále využívat již zmíněných adaptačních skupin,[9] které mají v současnosti hlavně pomoci připravit děti na nástup do školy. Vše ale záleží na tom, zda je dítě nahlášeno na českých úřadech. Předpokládá se, že reálný počet ukrajinských dětí v Česku je o něco vyšší, než ukazují data. Dítě nemusí být nahlášeno z několika důvodů – některé děti se bez nahlášení vzdělávají distančně z domova, spoustu ukrajinských škol v tom stále pokračuje. Rodiny, které se po ukončení války plánují na Ukrajinu vrátit, ukrajinské kolektivy dokonce často preferují. Některé děti se však nevzdělávají vůbec, a i když pravděpodobně tvoří velmi malou skupinu, je prakticky nemožné je monitorovat.

Markéta Svobodová

Journalist

Markéta Svobodová is a student of Journalism at the Faculty of Social Sciences at Charles University in Prague. She is focused on international relations (especially Eastern Europe) in her studies. As a volunteer she takes part in the “11 plus 1” project and helps foreigners from Eastern Europe – who were forced to leave their home country and come to the Czech Republic – to learn Czech. In the current situation, Markéta also helps as a volunteer and looks after children of Ukrainian refugees in the Congress Centre in Prague.

Link2Ukraine

Link2Ukraine is an independent source of analysis, news and expert opinion, written by academics, researchers, experts and journalist, and delivered direct to the public. Independent experts share their knowledge about Ukraine at a time when people need it (as the public space is full of fake news) in a way that all sources of the provided information are clearly specified.

© Všechna práva vyhrazena, Link2Ukraine