Day of Ukraine 2023 - the second year of the festival of students of the Faculty of Arts of Charles University in Prague [CZ]

The second the Day of Ukraine in a row, organized mainly by students of the Faculty of Arts of Charles University in Prague, took place on Friday, April 21, at the Hybernská Campus. As last year, the programme consisted of interesting cultural, lingu...

Den Ukrajiny 2023 – druhý ročník festivalu studentů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Po vydařeném prvním ročníku Dne Ukrajiny, který proběhl minulý rok, se studenti Ústavu východoevropských studií z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a další dobrovolníci rozhodli uspořádat i druhý ročník. Stejně jako minulý rok proběhl v Kampusu Hybernská a těšil se obdobně hojné účasti. Hlavním cílem Dne Ukrajiny je představit veřejnosti zajímavé prvky ukrajinské kultury a přiblížit studium ukrajinistiky jako takové.

Tradičními příspěvky jsou lingvistické přednášky nejen od pedagogů z Filozofické fakulty. Výuku ukrajinštiny přiblížila v úvodní přednášce Natalia Šamraj. Návštěvníci se dozvěděli o rozdílech mezi ukrajinštinou a ruštinou, měli také možnost naučit se základní ukrajinské fráze. O překládání z ukrajinštiny do češtiny a zpět diskutovali přední čeští překladatelé z tohoto jazyka – Miroslav Tomek a Tereza Chlaňová. Ani rozhovor s ukrajinským spisovatelem Volodymyrem Rafajenkem se bez tohoto tématu neobešel.

Rozhovor s Volodymyrem Rafajenkem 

Rafajenko prostřednictvím svého příběhu přiblížil, jaký vztah mohou mít někteří Ukrajinci k ruskému jazyku, která je někdy jejich mateřským jazykem. On sám se poté, co odešel kvůli válce z rodného Donbasu v roce 2014, rozhodl, že svou rozvinutou kariéru spisovatele povede už jen ukrajinsky, ačkoli je držitelem několika literárních cen v Rusku. Jeho život se stal předlohou pro několik románů, dokonce pro divadelní hru, která se bude brzy hrát v Městských divadlech pražských. Pojednává o chatové oblasti mezi Bučou a Borodiankou, kde Rafajenka zastihla a obklíčila ruská vojska v prvních týdnech války na celém území Ukrajiny. Rafajenkův román Dlouhé časy, který byl přeložen do češtiny, návštěvníci vyprodali ve stánku s ukrajinskou literaturou vedle přednáškové místnosti.

Stánek s ukrajinskou literaturou

Nechyběla ani přednáška z historie, konkrétně o formování ukrajinského národa, o kterém přednášel profesor Jan Rychlík, opět z Filozofické fakulty. Příspěvek organizátorů projektů Koridor UA a Iniciativy Hlavák pak více reflektoval současnou situaci. Zástupci organizací popisovali průběh pomoci Ukrajincům v první polovině loňského roku, kdy byl příliv válečných uprchlíků do České republiky největší. Mluvili také o koordinování dobrovolníků, náročnosti celé situace ale také o tom, že situaci přes všechny výzvy dokázali zvládnout.

Zástupci projektů Koridor UA a Iniciativy Hlavák

O kulturní program se postarala zpěvačka Maria Kaplan, která vystoupila v doprovodu kytaristy a v tradičním ukrajinském kroji. Zajímavým příspěvkem, který symbolicky zakončil Den Ukrajiny ve večerních hodinách, bylo (stejně jako v předešlém roce) autorské čtení básní studentů Univerzity Karlovy.

Dobrovolníci napekli také různé druhy sladkostí podle tradičních ukrajinských receptů – medovníky nebo jablečné dezerty. Nechyběl ani tradiční ukrajinský boršč.

Hudební  vystoupení Marie Kaplan v doprovodu kytaristy

Autorské čtení

Sources

The author herself attended the event.

Markéta Svobodová

Journalist

Markéta Svobodová is a student of Journalism at the Faculty of Social Sciences at Charles University in Prague. She is focused on international relations (especially Eastern Europe) in her studies. As a volunteer she takes part in the “11 plus 1” project and helps foreigners from Eastern Europe – who were forced to leave their home country and come to the Czech Republic – to learn Czech. In the current situation, Markéta also helps as a volunteer and looks after children of Ukrainian refugees in the Congress Centre in Prague.

Link2Ukraine

Link2Ukraine is an independent source of analysis, news and expert opinion, written by academics, researchers, experts and journalist, and delivered direct to the public. Independent experts share their knowledge about Ukraine at a time when people need it (as the public space is full of fake news) in a way that all sources of the provided information are clearly specified.

© Všechna práva vyhrazena, Link2Ukraine